Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Хонг Конг – градът на хармонията! (част първа)
Цветан Бакърджиев - 23 Септември 2004

Въпреки бляскавия си външен вид обаче, Хонг Конг е в много по-голяма степен свързан с Древен Китай, отколкото със съвременните мегаполиси.


Град Хонг Конг е построен спрямо основните принципи на “фен шуи”!
     Хонг Конг е най-гъстонаселеното място на Земята – 5,5 млн. човека обитават площ от 1067 кв. км. градска територия. Това е и едно от най-оживените места в света – преследвачи на удоволствия и лесна печалба непрекъснато прииждат на безкрайни вълни във вековния град. Въпреки бляскавия си външен вид обаче, Хонг Конг е в много по-голяма степен свързан с Древен Китай, отколкото със съвременните мегаполиси. Основната причина за това се крие във факта, че Хонг Конг е построен спрямо традиционния китайски канон “фен шуи”.

     Какво всъщност означава това? Словосъчетанието “фен шуи” (в превод “вятър и вода”) обозначава изкуството на Геомантията – това е особена система за благоустройство на територията, спрямо каноните на многовековната китайска мъдрост и философия. Нейният основен принцип “фен шуи” гласи, че здравето, богатството и благоденствието идват само при хора, обитаващи свят, в който всяко нещо, построено от човешки ръце, се намира в хармония с природата. Домът и работното място съществуват в хармония с природните сили – вятърът в клоните на дърветата и водата в реките и потоците!


Ландшафт от твърд гранит служи за основа на града, в който се извисяват безброй небостъргачи!
     Задачата да бъде достигната съвършена хармония с природата се възлага н геоманта, който планира благоустройството на града. Ако геомантът реши, че дадена постройка ще наруши реда в природата, той препоръчва работата по нея да бъде отложена.

     Звучи невероятно, но Хонг Конг е построен чрез спазване на основните принципи на “фен шуи” – сградите са разположени така, че задната им част да е защитена от хълмове и планини, които да предпазват хората от злите духове и природните стихии, а на юг гледат към водата, носеща благоденствие на жителите на града.

     Основната истина, заложена в учението “фен шуи” е, че човек трябва да намери начин да обърне силата на природните стихии в своя полза, за свое собствено състояние и благоденствие. Само тогава собственото му съществуване ще добие смисъл и той ще се влее в едно с пиродата!

     Хонг Конг е построен върху ландшафт от твърд гранит, който служи за основа на града, изпълнен с безброй небостъргачи. Гигантските здания са укрепени срещу сезонните тайфуни, които връхлитат с невероятна сила през няколко месеца!

следва продължение ...


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.