PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Принципи на Фън Шуй

Петте елемента във Фън Шуй

Във връзка с Фън Шуй Теорията на Петте елемента помага за по-задълбоченото изясняване на двете пространствени концепции, дискутирани по-рано. Тази теория е основана на съзидателните и деструктивните асоциации на китайските пет елемента от заобикалящата ни среда.

Китайските пет елемента са: огън, земя, метал, вода и дърво. За разлика от тях четирите елемента на западната култура, произлизащи от Гръцката философия, са огън, въздух, земя и вода. Защо са пет в китайската система?

Китайците прибавят метала, който може да се приеме като символ на създадените от човека неща по земята, а дървото е израз на природните съзидания, които я покриват. Няма въздух като елемент, но това е само защото "водата" го символизира чрез трите си състояния: течно, твърдо и газообразно (водната пара е символът на въздуха).

Китайската система се разглежда и като циклична система на растежа и гниенето (смъртта), сравнена с гръцката елементарна система, която е по-статична. Цикличната природа на Теорията на Петте елемента има две ясни очертания -  съзидателен цикъл и контролиращ (наричан често разрушителен или деструктивен) цикъл. Всеки един от тях има своето Ян и Ин проявление.

Съзидателен Ян цикъл

Диаграмата показва, че Дървото подхранва или създава Огъня, Огънят създава Земята, Земята създава Метала, Металът създава Водата, а Водата създава Дървото.

Този цикъл е продължително движение без начало или край. Частта на колелото от огъня към водата се свива, а от водата към огъня се разширява.

Промените в този цикъл на растежа могат да разкрият много неща в света около нас. В това число и цикъла ден-нощ, както и годишния цикъл на сезоните. И така нещата стават повече Ин, като се движим от лято (огън) към зима (вода), и повече Ян с движението от зима (вода) към лято (огън).

Съзидателен Ин цикъл

Той е обратният на Ян цикъла и при него всеки подхранван елемент отслабва подхранващия го. Дървото подхранва Огъня, но изгаря, за да може Огънят да продължи да гори. По аналогичен начин Земята затрупва Огъня, Металът разкъсва Земята, Металът губи качествата си при втечняване, Дървото отнема силата на Водата.

Контролиращ Ян цикъл

Огънят разтопява Метала, Металът реже Дървото, Дървото унищожава Земята, Земята отклонява Водата, а Водата гаси Огъня.

Контролиращ Ин цикъл

Той е обратният на Ян цикъла и при него всеки контролиран елемент изтощава контролиращия го. Металът отнема топлината на Огъня, докато се разтопява, Дървото притъпява Метала, Земята пречи на Дървото да се разраства, Водата подмива и изронва Земята, Огънят изпарява Водата.

Съществува и още едно взаимодействие между Петте елемента – когато всеки елемент взаимодейства със своя еднакъв. Обикновено тези връзки са взаимно поддържащи се.

Един аспект от Теорията на петте елемента може да се демонстрира от връзката между вертикалните форми и "хоризонталния" тип покриви между сградите. Например "огненият" тип сгради, като църква с висок и остър шпил на покрива, би контролирала и унищожила "метален" тип постройка, която има заоблен покрив или форма, или да допълни "земния" тип сграда с равен покрив или форма. Подобни връзки могат да бъдат направени и между други структури и те формират една от следващите части на изучаването на Фън Шуй.

В характеристиките на елементите често присъстват и качества, които не се използват във Фън Шуй. Често се бъркат и посоките от Ба Гуа с посоките на Четирите защитника, където участват различни елементи и животни от календара или от астрологията.

Дърво

Цвят: Зелено
Сезон: Пролет
Посока: Изток, югоизток
Форма: Изправена правоъгълна и вертикална издължена
Животно от календара: тигър, заек
Добродетел: Благосклонност
Качество: Вярност

Дървото е творческо. Ако това е преобладаващият елемент във вашата характеристика, вие трябва да изразите себе си по някакъв начин, в идеалния случай чрез творчество. Дървото подхранва останалите и представлява хуманизма, силните семейни връзки и новите идеи.

Живите растения, свежите цветя и зелените предмети представят елемента дърво.

Сградата на Банк ъф Чайна в Хонконг е един зрелищен и противоречив пример на сграда с формата на дърво.

Огън

Цвят: Червено
Сезон: Лято
Посока: Юг
Форма: Триъгълна
Животно от календара: змия, кон
Добродетел: Благопристойност
Качество: Разумност и логика

Огънят дава ентусиазъм и енергия. Следователно от хората с водещ елемент огъня произлизат естествените водачи. Огънят се свързва със славата и добрия късмет. Огънят обаче не само топли и оживотворява; той може също така да изгаря. Хората с не прекалено голямо количество огън в характеристиката си са честни, разсъдливи и почтени. Хората с прекалено голямо количество огън в характеристиката си са критични, злословещи и отричащи успехите на останалите.

Свещници, съдове за благовония, чаши за благовонни пръчици, всичко, свързано с истински пламък, както и червени предмети представят елемента огън.

Пирамидата на входа на Лувъра, е един отличен пример на структура с формата на огън. Тя представлява поразителна противоположност на самата сграда, която е с формата на водата. Заедно те създават огромна сила и енергия, които привличат туристи от целия свят. При изграждането й проектантите не са използвали препоръките на Фън Шуй.

Земя

Цвят: Жълто
Сезон: Циганско лято
Посока: Югозапад, североизток и център
Форма: Квадрат
Животно от календара: бивол, дракон, коза, куче
Добродетел: Вяра
Качество: Честност

Земята дава стабилност, опора и здрав смисъл. Тя е търпелива, честна, лоялна, методична и уравновесена. Хора с главен елемент земя проявяват съчувствие към останалите и са отговорни. Елементът земя обаче може също така да бъде прекалено взискателен и да не желае да се променя или да се развива.

Жълтите предмети и всеки предмет, изработен от глина, грънчарските или керамичните изделия представят елемента земя.

Повечето домове имат по един естествено разумен начин квадратна форма, което означава, че те са домове - земя.

Метал

Цвят: Бяло (и металически цветове, такива като златистото)
Сезон: Есен
Посока: Запад, северозапад
Форма: Кръгла
Животно от календара: маймуна, петел
Добродетел: Справедливост
Качество: Ясна мисъл

Металът е елементът на бизнеса и финансовия успех. Той представлява ясната мисъл и строгата, морална позиция. Обаче металът може също да означава нож или меч, което показва, че металът може да действа и насилнически. Това може да обясни характерните за някои хора с главен елемент метал емоционални изблици и трудности при фокусиране на вниманието.

Вятърни чанове и всичко друго, направено от метал, представя елемента метал.

Кръглото кубе на Тадж Махал е чудесен пример за сграда с формата на метал.

Вода

Цвят: Черно и тъмно синьо
Сезон: Зима
Посока: Север
Форма: Неопределена, променлива
Животно от календара: плъх, прасе
Добродетел: Мъдрост
Качество: Упоритост

Водата символизира знанието, мъдростта, общуването и пътешествията. Водата може да бъде или нежна (лекия дъждец), или буйна (ураганите). Водата е от изключително значение за живота на земята и тя храни всички живи същества. Водата обаче може също така да изрони и най-яките скали.

Аквариум, декоративен фонтан и всичко останало, което е черно, синьо или съдържа вода, представя елемента вода.

Сградите на Парламента в Лондон са един добър пример за сграда с формата на вода.

* редактор - Банко Пиронков, консултант по Фън Шуй

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...