Независимо дали искате да пренаредите мебелите, смените някои декори, освежите тапетите или да боядисате стените в дома си, енергията, която бихте привнесли може да се окаже с драматично въздействие върху личната ви среда на живот.

Фън Шуй, определяна като философия на житейския късмет, съветва как тези промени биха привнесли хармония и спомогнали за сътворяването на свободно циркулираща положителна енергия в дома ни.

Заслужава си да се замислим, особено ако това се окаже лесно като детска игра!

Според източната философия, подборът на цветове и подреждането на декори, мебели и предмети, съобразено с осемте посоки на компаса, играят наистина важна роля за опосредстването на благотворната енергия Ши в дома ни.

Ето и основните стъпки, които ви предлагаме да следвате, за да влезете „в правия път”.

Стъпка 1: Определете посоките според компаса в дома си

Една от най-ефективните формули при ползването на компас във Фън Шуй е формулата на осемте посоки (възможности). Тя е една от най-лесните за прилагане, като учи как да постъпим, в зависимост от посоката на сектора от дома си, който плануваме да променим.

Застанете в средата на стая от дома си (дневна, гостна или спалня) с компас в ръка. Определете осемте посоки, както следва – изток, запад, север, юг, югоизток, северозапад, североизток и югоизток. Предполагането на посоките спрямо посоките на изгрев и залез на слънцето също е вариант, не толкова точен, колкото компаса обаче.

Удобно и лесно решение – може да се окаже използването на апликация-компас на мобилен ви телефон.

Стъпка 2: Напаснете подходящите цветове, мебели, декори и предмети според съответстващата посока, спрямо компаса.

Разпознаването на секторите от дома ви, съответстващи на всяка посока, ще ви е изключително полезно, в колебанията какъв цвят, мебел, декор, или предмет биха били най-подходящи за всяка част от стаята и дома.

Ето и основните принципи на нареждане, за да сътворите дом на свободно циркулацираща благотворна енергия:

Югоизток: Подсилете тази посока на елемента дърво посредством водни елементи, като например завеси, възглавници и декоративни стенни или подови килимчета в синьо, или водна конструкция или аквариум. Това ще привлече късмета на благосъстоянието.

Завеса с ширит SHANTUNG

Юг: Използвайте завеси, възглавници и светлини в червено, за да активирате елемента „огън” в този сектор. Това ще привлече късмета на признанието и славата.

Декоративна възглавница

Югозапад: Използвайте декор в червено и охра в тази посока. Така ще заздравите елемента на сектора и ще привлечете късмета на стабилните и добри връзки и взаимоотношения. Също подсилете с повече светлина или кристален полюлей.

Завеса с метални халки DOMINICA

Изток: Използвайте дървесни елементи в тази посока, като например саксийни растения, цветя и тръстикова мебел. Така ще активирате посоката, за да ви донесе късмета на здравето.

Стъклена картина BAMBOO GROVE

Запад: Сложете портрет на семейството си в позлатена рамка тук, за да привлечете късмета на хармония в семейството и за да активирате елемента метал.

Североизток: Поставете настолни лампи или кристали в тази зона, за да подсилите земната енергия и засилите късмета на успешно образование за децата си.

Настолна лампа BUBBLES


Север: Окачете картина с маслени бои, изобразяваща водопад, на северната си стена, за да почетете водата, идваща от Север и засилите късмета на успешната кариера.

Северозапад: Боядисайте стените в бяло и съчетайте със завеси в сиво, за да активирате късмета на главата на дома. Избягвайте червеното за този ъгъл.

Стъпка 3: Цветовете, с които да внимаваме и онези, с които свободно да разполагаме

„Безопасни” цветове за цялата къща

Шансовете повечето от нас да отдават предпочитания на един или два нюанса за стаите у дома си са големи. В този случай – бежово или бяло биха се оказали най-подходящият избор. Тези два цвята са „безопасни”, тъй като според Фън Шуй имат ред предимства, които тежат повече от несъвместимостта им с някои от посоките според компаса.

Бежовото или Кремавото представят цвета на елемента Земя, който символизира и допринася за стабилността в семейството. Той е елемент на три посоки от компаса, а именно онези, които управляват Семейното положение и взаимоотношения и Хармонията в семейството, както и Мъдростта, с която отглеждаме и възпитаваме децата си.

Комбинация спалня LUXOR

Бялото е цвета на енергията Янг, като най-много допринася за тази енергия в дома ни. Енергията на бялото съответства на седем различни цвята на светлината! Бялото пронизва Черното, като отразява и привлича всички положителни неща. Бялото, също така, е цветът на Метала, който съответства на две от посоките на компаса. Бялото управлява Божественият Късмет, както и този на Здравето и Дълголетието.

Спалня RICARDA



Цветовете, за които да внимаваме

Обратното на Бялото и Бежовото, смятани за „безопасни” цветове, Синьото и Червеното са цветове, с които следва да внимаваме. Синьото представлява Водата, а Червеното – Огънят. И двата цвята съответстват само на по една посока от компаса, с Огънят – елемент на Юга и Водата – елемент на Севера. Това следва да ни подскаже, че по малко от Червено и Синьо е най-добрият избор, който можем да направим. Когато използвате тези два цвята, уверете се, че те не оцветяват повече от 1/9та от дома ви.

Синьото не е цвят препоръчван за всекидневната, тъй като би символизирало потъващ живот. Когато Водата е над главата ви от пода към тавана – това според Фън Шуй би означавало, че вече се давите.

Червеното също е цвят, който не се препоръчва за всекидневната, тъй като би символизирало изгарящ в пламъци живот. Бледо и пастелно розово се смятат за подходящи от друга страна, тъй като нюансите им съвсем не се доближават до онези на буйните огньове, а по-скоро до тези на бежовото. Това разбира се, съвсем на всяка цена трябва да избягвате Червеното за всекидневната си, но се уверете, че сте го свели до минимум за целия си дом .

Дизайнерска ъглова гарнитура MATRIX LOUNGE