фирми продукти
представяме
работа
 
Местоположение на улиците

Макар много от класическите фън шуй текстове да имат за цел анализа на райони, в които са разположени планини и реки, същите принципи могат да се прилагат и за градските райони.
Улиците могат да се възприемат като реки, макар повечето от тях да ша – генериращи прави линии. Високите сгради могат да се възприемат като планини. Например в град разположен в равнина е важно в северния му край да се разположи редица от високи сгради.
Класически пример за прави улицив Европа, които генерират “тайни стрели” са дългите, прави улици на Париж. За щастие повечето от тях завършват с възпоменателни арки, а не с нещо по-уязвимо като обществена или жилищна сграда.
Забележителен пример въздействието на “тайните стрели” във Великобритания е авеню “Мall”, което води право към Бъкингамския дворец. В миналото то завършва с малко площадче пред портите на двореца и всичко беше добре, защото ша чи се отклоняваше. Преди няколко години обаче част от площадчето беше направено зона за пешеходци, статуята , която е разположена в средата му стана част от вътрешния двор на двореца. Това намали способността му да отклонява “тайните стрели” генерирани от булеварда. Вероятно не е случайно, че от тогава популярността на британската монархия е преследвана от скандали и публичното разтрогване на браковете на всички деца на Кралицата, особено това на принц Чарлс и принцеса Даяна. Обратно – резиденцията на Кралицата Майка, която запази популярността си, е добре разположена спрямо авеню “Mall” и е добре предпазена в смисъла на фън шуй.
Кръглите площади като цяло са факт, които има и добри и лоши страни.
Те наистина помагат да се “укроти” потока на тайните стрели, течащ по права улица, но за това пък сградите построени около площада, както и бързия поток от коли, минаващ край тях им дава малък шанс за натрупването на положителна чи.
Като цяло улиците, по които има голямо движение, генерират повече ша чи от тези с по-малко трафик.
Ако е възможно, избягвайте да си купувате жилище там където се съединяват два пътя, особено ако краят на единия сочи към къщата ви. Такива места се намират под постоянното въздействие на ша чи. Поради същите причини трябва да се избягват и жилища, които са разположени между свързващи се пътища под формата на буквите V и Y.
Мостовете, виадуктите и мостовете с железопътни линии също са проводник на ша чи и затова не е препоръчително да живеете близо до тях. Във всеки един от тези случаи ша чи нахлува в дома ви, особено в случайте, когато се ускорява от трафика и прави балгосъстоянието ви ненадеждно.

Глухите улици като цяло са добри за живеещите по тях, тъй като те натрупват чи.
Обаче последната къща или къщи, разположени на такава глуха улица получават цялата ша чи, натрупана по дължината на улицата.
Някои нови градове са планирани с криволичещи улици, което подобрява качеството на живот на техните жители, а също така намалява скоростта на трафика. Като цяло острите ъгли на правите улици обикновено разрушават местните натрупвания на чи. В Хонг Конг, след редица граждански дела, свързани с разрушаването на фън шуй, причинено от новото време, правителството решава да наеме свои собствени експерти по фън шуй, за да го съветват при планировката на градове, за да се избегне по-нататъшно разрушаване на принципите на древното учение.
Надлезите са неделима част от съвремието ни. За нещастие сградите, които се намират в непосредствена близост до надлези са подложени на въздействието на “тайните стрели”. Няколко сгради в град Лондон, разположени до надлеза на магистрала М40 стояха необитаеми с години. Подобна е ситуацията с Арката на Хамерсмит, в Западен Лондон, която е разположена на едно ниво с надлеза, която остана неоткрита в течение на няколко години след построяването си, въпреки модерната си конструкция, която спечели няколко награди за архитектура.






Няма коментари


ключови думи
фън шуй

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg