Назад до Принципи на Фън Шуй

Стремежите на Ба Гуа

  1. Стремежите на Ба Гуа
  2. Сектор Богатство
  3. Сектор Слава
  4. Сектор Брак
  5. Сектор Семейство
  6. Сектор Деца
  7. Сектор Знание
  8. Сектор Кариера
  9. Сектор Наставници
  10. Сектор Късмет

Ба Гуа означава Осем триграми и също е графичното им изображение с осмоъгълна форма, което често се възприема като един от символите на китайската култура. На всяка негова страна има по една триграма, която е ориентирана в определена посока. Така Ба Гуа има еднозначна ориентация – този принцип не е променян с хилядолетия. В последната четвърт на ХХ век се появи нова школа на Фън Шуй – Стремежите на Ба Гуа (Осемте жизнени стремежа), която използва ориентацията на Ба Гуа, но добавя към посоката на всяка триграма и по една важна сфера на живота. В американския вариант не се гледат посоките и триграмите, а само жизнените сфери, обозначени на секторите, които зависят от мястото на входната врата. Този метод е и най-лесен за употреба. По инерция схемата с жизнените стремежи продължава да се нарича Ба Гуа, макар че няма триграми и посоки.

Ба гуа може да се постави върху плана на къщата ви или върху плана на една единствена стая. Ба гуа може да се използва дори за нещо толкова малко като бюро.

Във вътрешността на всяко място това разделяне е изцяло представено и формата на самото място (земя, стая или писалище) показва какво се случва с живота на тези, които са свързани с него. За илюстрация и обяснение можем да опростим Ба Гуа и да го представим както на таблицата. Входната врата е винаги в една от долните трите зони.

При Фън Шуй външната форма на едно парче земя, на сграда или на стая има решаващ ефект върху енергийния поток и цялостния баланс на това място. Ба Гуа наслагва върху земята, сградата или стаята, проблясъци от различни аспекти на живота на хората, което може да се покаже от липсващите ъгли в един план.

Ъгъл или секция, която липсва, причинява енергетичен дисбаланс и може да посочва проблеми с кариера, с връзките с хората, с известността, със семейството, с богатството, с полезните хора, с вътрешното познание на обитателите. Това не означава, че трябва да живеем в квадратни жилища, а по-скоро, че, ако нещата са извън баланс, можем да предприемем стъпки за поправяне на баланса.

 

БОГАТСТВО СЛАВА ВРЪЗКИ С ХОРАТА
СЕМЕЙСТВО ТАЙ ДЗИ ДЕЦА / ПРОЕКТИ
ЗНАНИЕ / ИНТУИЦИЯ КАРИЕРА ПОЛЕЗНИ ХОРА / ПЪТУВАНЕ

Преди да разгледаме приложението на Ба Гуа по-детайлно, ще бъдат обяснени някои от основните концепции, важни за интерпретацията на схемата. На първо място дефиницията "предна врата", която определя посоката, накъдето се прилага Ба Гуа, формата на мястото и накрая отрицателното пространство или проекциите, където секциите на Ба Гуа са достатъчно или са неразкрити.

Посоката на Ба Гуа спрямо входната врата

Ба Гуа позиция на входната вратаБа Гуа според входната вратаВходната врата на парцела земя, жилището, офиса или стаята определя посоката, в която Ба Гуа се прилага към едно място. За американския Фън Шуй предната врата е източникът на Ци на това място, точно както нашата уста е входът за Ци към телата ни. Входната врата представлява опората за приложението на Ба Гуа.

Входната врата на повечето места е очевидна от физическа гледна точка, но припомнете си, че при действието на тези принципи, ние си имаме работа със света на невидимата енергия и всъщност търсим енергетичната входна врата.

Традиционната и класическа дефиниция за предна врата е тази, на която дошлият за пръв път би почукал. Например някой, който ви посещава за пръв път, или някой, който ви носи колет, биха почукали на "входната врата". Това остава в сила, дори и ако 99 % от всички останали хора влязат през задната врата. Според друг подход, входната врата е тази, през която влизат обитателите. Тогава входна врата може да бъде страничната, откъм гаража, без значение колко представителна е фасадата с колонадата и широките външни стълби със статуите.

Ба Гуа според входната врата примериЗа апартамент или офис предната врата на вашето място е предната врата на офиса или апартамента ви. Ако прилагате Фън Шуй за цялата сграда, вие бихте използвали входната врата на сградата. Следователно определянето на входната врата зависи от обема на пространството, което балансираме. Ако балансирате едно парче земя, прилагате Ба Гуа към релефа, основавайки се на входната врата на парцела. Ако балансирате къща, се ръководите от формата на къщата, основана на нейната входна врата. Ако балансирате стая, се ръководите от формата й, основана на входната врата на стаята. Фигурите показват различни примери за входна врата и ъгъл на богатството за всеки от елементите.

* редактор - Банко Пиронков, консултант по Фън Шуй

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...