НепретенциозностГрадинарство

Традиционната китайска градина: описание, видове и характеристики

Когато европейците за пръв път чух и видях китайските градини и паркове, те бяха просто изумени от техния чар и оригиналност. Училище по Пейзаж Арт Celestial доста необичайно и не е като всички неща, за които сме свикнали. Това не отговаря на спретнати подрязани тревни площи, както е прието в английски стил, няма дефиниция на линии, присъщи на принципа на редовни легла, почивки във Франция, и т.н. В Китай, най-високата стойност - .. Това е много характер. Затова тук, дори в рамките на малка площ се опита да го възпроизведе възможно най-точно и по най-хармоничен проява.

Native китайска градина - не само растения, но и реки, планини, езера и дори пресъздава в умален вид. Това няма значение. Основното нещо е да се създаде ландшафтен дизайн помогнали на хората да разберат и да усетите хармонията между природата и себе си.

История на създаване

Древният китайски градината е не само богата култура вековни, но също така и уникални характеристики. Тя е съществувала в продължение на повече от пет хилядолетия. Извършва се в различни стилове древни видове китайски градини бяха разгледани най-добрият сред трите съществуващи системи на структурните скрап паркове в света. Така че те са и до днес.

Историята на китайската градина има своя произход от династиите Шан и Чжоу. Тогава те са били наричани "Ю", което означава "идва от пейзажа." Това е едно красиво място, предназначен за общуване и игри. В дните на династията Хан китайски градината построен като вила и се нарича "юан". Тук императори са успели да се отпуснат и да обсъждат държавните дела.

Основната идея, която представлява един китайски градина, зеленчукова градина - е "създаването на природата" в умален вид. Със своето създаване, максимално използване на естествения ландшафт с всички характеристики на географския район. Този подход може да се види и днес в много национални паркове, особено ако става дума за манастира или имперските китайските градини.

видове

Традиционно няколко различни вида градини в китайски стил. На първо място, това е имперски паркове, разположени в северната част на страната. Много от тях в покрайнините на столицата. Има и аналози на имперските гробници, храмове, дом и т.н. Въпреки това, цялото разнообразие на китайските градини днес се свежда до два основни типа: .. The Imperial и частния.

описание

Едно от основните направления на пейзажа на Средното царство - за създаване на малки площи, миниатюрни пейзажи. В традиционната китайска разнообразие градина на архитектурни структури, като мостове, беседки и павилиони могат да бъдат поставени. В него е необходимо да има резервоари. Можете дори да попаднете на скали и пещери. За цялостната естетика на състава са добавени редки дървета цъфтящи храсти , засадени както поединично и в малки групи.

Друга тенденция - на озеленяване на огромна територия с устройството на своите огромни резервоари и големи релефни форми. И най-вече - от човека, като например: скали, планини, водопади. Задължително е наличието на големи групи от растения, които могат да бъдат разделени на парчета, както и "реки" или "потоци". Най-често се използва култура - Rosaceae. Например, могат да се поставят дървета като бадем, ябълка, череша, слива, праскова, и дървесни или тревисти растения: лалета, божури, рози, ирис, лилаво, Lagerstroemia цъфтежа и други представители на света на флора.

Удобства

Миниатюрни градина в китайски стил, можете да създадете дори в лятната си вила размера на шест декара, а собствениците на по-впечатляващият от земята е по-добре да се избере втората посока на дизайна. Основната идея на парк дизайн в Китай е, че посетителите се чувстват абсолютно тишина, спокойствие и единство с природата.

Друга особеност, която характеризира традиционната китайска градина, се намира в създаването на "безкрайност", за да хората, които вървят по него, от всяка нова точка не виждам една снимка, но няколко последователни пейзажи. По този начин елементите на състава трябва да са в перфектна хармония. Нищо не трябва да бъде прекалено ярки и привличащи погледа, или, напротив, изглежда невидим.

естественост

Chinese Garden е просто длъжен да изглежда естествено. От дизайнера трябва да се създаде впечатлението, че всичко около бил създаден без човешка намеса. Сякаш самата природа е построен дървета, скали, водни обекти в необичайна произволно. Въпреки това, малко хора знаят, че такива на пръв поглед малко немарливи композиции са всъщност много добре обмислени, за да покани за медитация и размисъл.

Принципът на заеми в пейзажа

Според законите на източната пейзажа си китайска градина е разделена по такъв начин, че във всеки един момент след панорама отваря друга. Такъв прием в проектирането, наречена "принципа на рисуване пейзажи", чрез който можете да визуално разширява границите на обекта. Тайната на въплъщение на това явление в живота е проста: създаване на многоизмерна перспектива, а след това положи миниатюрни мостове и пътеки, свързващи тиган с друг.

символизъм

Китайска градина - не е само един от вариантите на ландшафтния дизайн, но също така и проекцията на душата на неговия собственик. В крайна сметка, тя е изградена в съответствие с правилата на Фън Шуй, в който всичко е подчинено на хармонията на заобикалящия ни свят. Според тази доктрина, пространството около лицето, трябва да съдържа елементи, които представляват компоненти на нашата Вселена. Поради това, компонентите на китайската градина - признаци на "ин" и "ян" - символизират единството на противоположностите. Те паркове в Китай са комбинирани по такъв начин, че да се даде възможност на "чи" - животворна енергия - да се движат свободно в пространството. Освен това, повечето елементи също символизира различните условия на живот, например, праскова означава същество, божур - богатство и др ...

вода

В Средното царство на всички времена за лечение на много сериозен характер. В крайна сметка, се е смятало, че това зависи от него, и радост, и тъга. В китайската градина се използва няколко задължителни компоненти. Един от тях е вода. Тя се организира едно общо пространство, разделя територията на различни зони. Например, езерце с плосък своята гладка повърхност - това е символ на спокойствие и мир, на струята на фонтан, поток или водопад - вечно движение. Всяко езеро китайска градина не трябва да бъде изкуствено фурнир или високи банки. Беседки и павилиони, разположени на островите, заети почти всички от пространството, извисяващ се над водата. Необходимо е да се създаде впечатлението, че структурата на "пораснали" от водата.

камъни

Те са задължителни компоненти на китайските градини. Камъни баланс структура, създадена от човека и природни елементи. За да създадете този ефект често са подредени просто пързалка от камъни, където няма растения се засаждат. Като цяло, в китайската култура към скалите са страхопочитание - те се възхищават, те са слушали.

цветя

Такива растения са китайската градина, като правило, не са многобройни. Но всеки един от тях носи символично специално значение. Повечето от поклонение заслужават дърво божур, който се нарича "цар на цветята". Често в градината има лотоси, рози, хризантеми, нарциси. Всяка от скъпоценни цветя се затъмнява непременно по-лесно да се засаждат, "ранг" по-долу. Например, за божур-добрите другари - роза или роза, хризантема "сенчести" Begonia. Същото нещо се случва с дърветата. Така например, в канала се засаждат в близост до магнолия и камелия.

дървета

Специална почит в градини в китайски стил са големи и стари дървета, които растат в района в продължение на десетилетия. Почти винаги отговаря на бор символизира благородство. Това не е необичайно праскова или слива. Перфектното допълнение към живописните състав ландшафтни дизайнери помисли бамбук. Той е олицетворение на Изток жизнеността и издръжливостта. Другият, поне за китайските любимите дървета се считат магнолия, върба и, разбира се, чери.

сгради

Celestial Gardens е невъзможно да си представим без никакви изкуствени съоръжения. Тя е изработена в традиционните ориенталски стил павилиони, тераси, чайни. Те са разположени на територията с очакването, че един човек, а те имаха възможност, обмисля цялото пространство, да се насладите на хармонията.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 bg.atomiyme.com. Theme powered by WordPress.