Фън шуй ни учи как да живеем в хармонията с околната среда и как да използваме правилно енергиите, разпръснати около нас, за здраве и успех.
 

Това древно китайско течение се основава на разбирането за единство между небето, земята и човека, което се проявява чрез първичната енергия  Ци, според китайците (Ки според японците и Прана според индийците).
 

Фън шуй открива местата където съзидателната част на тази енергия се събира и образува хармонично място за живеене и едновременно с това следи за движението на разрушителната част на Ци. Двете компоненти на Ци са във всемирен баланс, но може да има дисхармония на определени места, което е важно за пребиваващите го хора.

Фън шуй ни показва как да хармонизираме жилището си като извличаме полза от положителната компонента на енергията Ци и как можем да неутрализираме негативната.

 


Пет са елементите според учението  – огън, земя, метал, вода и дърво. Елементите са подредени в хармонична съзидателна връзка. Тоест огънят поражда живота на земята, в недрата на земята се образува металът, който се втечнява, а водата напоява дървото.

Обратно на съзидателната линия е изтощителната. Всеки елемент, който ражда следващия му отдава от енергията си.

Има и разрушителен цикъл, който зависи от способността на елементите да се контролират взаимно - водата гаси огъня, огънят топи метала, металът сече дървото, дървото с корените си руши земята, земята отклонява и спира водата.

 

На базата на тези принципи се изгражда цялата философия за хармонизиране на пространството на човека.
 

 

Кът за здраве
По фън шуй източната част на жилището отговаря за здравословно състояние на обитателите му. Тъй като този сектор е на „Дървото”, то следва в тази част на жилището да се поставят възможно повече дървени предмети и стайни растения. Предпочита се, ако не да оцветите източната част в зелено, то да се погрижите за детайли или поставите предмети в изумрудения цвят.

Подходящи са и всички предмети, които принадлежат на „Водата”. Това са аквариуми, фонтани, водни пейзажи, сини и червени цветове като фрагменти.

 

Фигури и детайли
За да стане по-силен този кът на жилището могат да се поставят различни символични предмети, характерни за Фън Шуй. Жерав, елен, ела, бамбук или праскова въздействат положително на здравето и дълголетието. Например, можете да поставите саксия с бонсай на ела или красива живописна картина на иглолистна гора, да сложите изкуствени праскови или фруктиера с плодовете. Дали ще изберете фигурка, картина, килимче или кувертюра, на която да има изобразен елен, е ваш избор. Еленът е символ на дълголетието и пази от здравословни проблеми.

 

Продължение на материала можете да прочетете тук.